Miljövänliga golv

Golvtillverkarna är duktiga på att ta sitt ansvar gentemot miljön.

Idag finns det gott om golvtillverkare på den svenska marknaden som värnar om miljön och gör bra, miljövänliga golv. Genom att se till att ta tillvara och återvinna material hålls miljöpåverkan nere på en låg nivå och genom att inte behandla golven med några kemikalier som är skadliga för miljön skapar man de allra bästa förutsättningarna för minimala utsläpp.

Livscykel för Forbos linoleumgolv 

Tester utav Forbos produkter visar att deras linoleumgolv är det allra mest miljövänliga alternativet, utav Forbos golv. Deras linoleumgolv bidrag inte på något sätt till växthuseffekten och tillverkningen är extremt energisnål. Att linoleum golv dessutom har en väldigt lång livslängd är ju också ett väldigt bra argument för vår miljö. När linoleumgolven till sist skall återvinnas kan den bli till biobränsle som i sin tur är ett miljövänligt bränsle. Perfekt kretslopp alltså! 

Marmoleumgolv från Forbo

Pergo är ett annat företag som är väldigt duktiga på miljötänkande och miljömedvetenhet. Ända sedan Pergo startade sin tillverkning av laminatgolv har de tagit stor hänsyn till och låtit miljön styra valet av råmaterial, emballage, sättet de transporterar sina varor på och vilka på vilket sätt deras produktion sker. Detta innebär i praktiken att deras laminatgolv till 80 % tillverkas av träspill från träindustrin och de arbetar inte med några exotiska träslag eller träd från de hotade regnskogarna.

Laminatgolv från Pergo

Detta var en tongivande anledning till att Pergo, som första golvtillverkare belönades med ISO 14001, som är en certifiering som styrker ett godkänt miljöhanteringssystem. Pergo har både internationella och nordiska certifieringar.

Golv från Tarkett

Ännu en av alla golvtillverkare som arbetar mycket med miljön och vårt behov av att anpassa våra levnadsvanor efter vad miljön tål är Tarkett. Tarkett kallar sitt miljötänk för Balanced Choice och programmet bidrar till att vi skall kunna göra bra och balanserade val för en hållbar miljö. Det kan vara sådant som att de väljer råmaterial som går att återvinnas och att de säkerställer att du får en bra inomhusmiljö när du väljer golv från Tarkett.

Balanced choice från Tarkett

Alla golv från Tarkett är väl märkta med information om hur miljövänliga de är. Det kan vara sådan information som att berätta hur stor del av innehållet i golvet som är återvinningsbart eller tillverkat av redan återvunnet material.Funderingarna kring hur vi skall hjälpa miljön på traven är nog ingenting som kunnat gå obemärkt förbi någon och det gäller att alla drar sitt strå till stacken och tar sitt ansvar för att vi skall kunna fortsätta att leva på ett sunt och hållbart sätt.

Naturliga golv från Siljan

Siljan är en av många golvtillverkare som säljer miljövänliga trägolv. Deras obehandlade massiva trägolv av furu och gran bidrar dessutom till en positiv inomhus miljö och ger också en fantastisk gedigen och naturlig känsla i rummet. Golven är tåliga, vackra och helt igenom naturliga. Siljans golv bär också svanen märkning som ett bevis på dess miljövänlighet.

När vi skall välja golv till våra hem idag så är det faktiskt inte så svårt att välja ett miljövänligt alternativ. Det finns ganska gott om golvtillverkare som har ett väl fungerande miljöarbete och bara genom att hålla utkik efter deras olika miljömärkningar så får man en god vägledning.

När vi köper utemöbler till altanen eller uterummet så är det ganska naturligt att vi köper möbler i ett miljövänligt träslag och deras märkningar är väldigt tydliga och konkreta. Golvtillverkarna gör precis samma sak nu och försöker ge oss konsumenter tydliga förklaringar för att vi skall kunna göra val som är rätt för vår gemensamma miljö.

Här på Golvportalen får du en bra överblick över de aktörer som arbetar med de olika golvtyperna. Välj den kategori du är intresserad av och läs sedan mera om varje golvtillverkares miljöarbete på deras respektive hemsidor.

 

Redaktionen tipsar

Vill du ha möjlighet att välja ett mönster och en färg, till ditt golv, som skall vara både personlig och passande för just ditt ändamål?...
  Korkgolven görs inte utav själva korkeken utan av barken En korkek behöver växa under många år för att barken skall bli så tjock att man...
Golvtillverkarna är duktiga på att ta sitt ansvar gentemot miljön. Idag finns det gott om golvtillverkare på den svenska marknaden som...

Annonser

Utvalda varumärken

Modern design och ypperlig kvalitet - Från klassiska trämönster till vågade designgolv.
Forbos Linoleumgolv är ett naturligt designgolv med flera färger och strukturer.
Evigt lättskötta golv med lyster
Nu hittar du snygga och tåliga laminatgolv hos Skånska Byggvaror.