Massiva trägolv

  

Det massiva trägolvets ådring och struktur ligger som ett konstverk på golvet och känslan när man glider fram över det är obeskrivbar.

Ett massivt trägolv, dvs. ett golv med äkta trä rakt igenom besitter en mycket speciell känsla av värme och livfullhet, det är det få som motsätter sig men vet vi skillnaderna mellan det ena eller det andra träslaget?

Bilden visar Basecos furugolv Antik natur. 

I Sorsele i Lappland, mitt bland långsamt växande barrskog, ligger Baseco Golv AB och de har specialiserat sig på massiva trägolv av gran och furu. De fortsätter att berätta att de träd de använder till ditt golv började växa för hundra, kanske tvåhundra år sedan. Det går nämligen inte att fuska eller lura naturen. Det tar så lång tid om man ska ha den äkta varan. Men sedan kan du gå på det lika länge till.

Bilden är hämtad från Basecos hemsida. 

Obehandlad furu

Bilden är hämtad från Basecos hemsida.

Obehandlad gran

Grangolv är klassiskt. I de allra flesta äldre hus hittar man någonstans ett grangolv. Och det är förstås ingen slump. Gran är ett tacksamt träslag med lång livslängd. Golvet är ljust utan den röda kärnan som furugolvet har. Jämfört med furugolvet har grangolvet en annan kviststruktur. Kvistarna är fler i antal och mindre i storlek. I hårdhet (Brinell) skiljer inte grangolvet sig nämnvärt från furugolvet. Ett obehandlat trägolv skall behandlas på plats, efter läggning.

Bilden visar Basecos furugolv Trend svart.

Även ett massivt trägolv kan se trendigt och modernt ut. Här syns Basecos svarta, kaxiga golv som är en av de nyare produkterna. Det är behandlat med bets, olja och toppat med UV-lack. UV-lacken har en matt yta som ger den mjuka känslan av ett oljat golv. Nytt och fräckt men ändå äkta härlig naturkänsla alltså!

Bilden visar ett Ekgolv från Österbymo.

Ek ( Quercus Robur ) kommer av liatinets robustus som betyder hård och stark och det är precis vad eken är. Eken har i alla tider används till ytor som utsätts för rejäl nötning så som i möbler, inredning och golv.

Bilden visar ett Björkgolv från Österbymo.

Björk ( Betula alba ) är av tradition det mest svenska av våra lövträd. Björken är relativt hård och lämpar sig därför väl till de flesta golvytor. Björk är också mycket omtyckt bland svenska möbeldesigners.

Bilden visar ett Algolv från Österbymo.

Al ( Alnus glutinosa ) har en mycket varm och behaglig färgton och är bl.a därför känd under namnet Småländsk mahogny. Den har en hårdhet som är jämförbar med furu. Alen passar bäst i en lite snällare golvmiljö, så som exempelvis sovrum.

Bilden visar ett Askgolv från Österbymo.

Ask ( Fraxinus excelsior ) betyder mot höjden och det är sannerligen ett passande namn eftersom Asken kan bli upp åt 40 meter hög. Askvirkets utseende är mycket vackert med markerade årsringar. Ask är mycket hårt och jämförbar med Ek i slitstyrka.

Det golv du väljer kommer att skapa mycket av karaktären i rummet. Försök fundera på vilket intryck och karaktär du vill ha i ditt rum och pröva dig sedan fram till det varma, naturliga golv som passar just i ditt rum.

Källorna till artikeln: Baseco Golv AB www.baseco.se   samt

                          Österbymo Golv http://www.osterbymogolv.se/

För att få en bredare sammanfattning av tillverkare av massiva trägolv, gå in på vår Utställning-Massiva trägolv  här på Golvportalen.

.

Redaktionen tipsar

Att installera golvvärme i huset är ett fantastiskt sätt att sprida värme och känsla i hemmet. Hos många lever fortfarande myten om att...
  …ger glada fötter. För att inte tala om resten av kroppen och dess totala välbefinnande. Idag är det ett välkänt fenomen, att kroppen...
Golvtillverkarna är duktiga på att ta sitt ansvar gentemot miljön. Idag finns det gott om golvtillverkare på den svenska marknaden som...

Annonser

Utvalda varumärken

Med golvvärme från Uponor får du en behaglig temperatur i rummet och på golvet.
Vattenburna golvvärmesystem för alla typer av golv.
Smart golvvärme som är bra både för ekonomin och miljön
Ebeco erbjuder ett komplett golvvärmesortiment med lösningar för alla behov.