Nya fräcka golv

Det är helt fantastiskt vad man kan framställa på konstgjord väg.  

Inte nog med att du får ett golv som faktiskt ser ut som om du hade riktiga golvplank du får också ett urval att välja bland som kan göra den mest bestämde ”golvväljaren” osäker.Hur vi än vänder och vrider på detta med massiva golv kontra laminatgolv så är det flera saker du missar när du väljer ett laminatgolv. Det mjuka, varma känslan av äkta trä missar du och du missar också den behagligt dämpande effekten, både i steget och vad det gäller ljudet.

De som säljer massiva trägolv vet att det är ännu fler aspekter du missar men det är inte det vi skall fokusera på i den här artikeln. Det är väldigt lätt att falla för alla vackra mönster, den fantastiska tåligheten och det tilltalande priset på laminatgolven.

Ett supersnyggt alternativ till dessa ljusa trägolv, som man sett i alla tider, är de riktigt mörka golven. Här är ett laminatgolv som Forbo kallar African wenge. Det äkta wenge trädet är ett exotiskt träslag som kommer ifrån västafrika. Det är brunsvart till färgen och har en tydlig ådring som ger en livfull yta åt golvet och nu kan Forbo erbjuda ett laminatgolv i samma sköna stil.

Zebrano är ett annat exotiskt träslag med en mycket iögonfallande struktur. Den ger massor av liv till golvet och en varm och behaglig ton tack vare det lite röda inslaget. Här har Pergo tillverkat ett laminatgolv med samma effektfulla utseende.

Vad vi än tycker om alla golvtrender som kommer och går så är det nog ändå så att väldigt många av oss förknippar ett trägolv med ljusa toner och lugna stilfulla ådringar. Med ett ljust, klassiskt trägolv får du ett rustikt uttryck i ett lugnt utförande, helt enkelt. Här är Pergos variant på golv i bok. Dessutom är detta golv tillverkat för att se ut som breda golvplank vilket förhöjer den rustika känslan än mer.

Ekgolv är ett annat populärt träslag som många väljer. Här har Pergo tillverkat ett laminatgolv i något som de kallar Ek rökt planka. Golvet har ett utseende som breda plank i ett lite mörkare, rökigare utförande utav ek.

Det är många olika aspekter som kan ha betydelse när man väljer att lägga in ett laminatgolv istället för någonting annat golv. Det kan vara en sådan sak som att ni just nu har småbarn som leker mycket med sina Bobbycar bilar eller gunghästar och ni behöver ett snyggt men ändå väldigt tåligt golv. Många väljer också laminatgolv p.g.a. att de har hundar som sliter mycket på våra golv.

Var sak har sin tid och ett riktigt, massivt trägolv har säkert också sin tid. Den dagen du kan välja golv, bara med hjärtat, utan att behöva ta hänsyn till någonting så kanske du ändå känner att en äkta vara smäller högst. Välj ut en lite skyddad plats med inte allt för mycket slitage och lyxa till det med ett äkta trägolv där.

Inte förrän man har prövat båda delarna kan man veta vad man tycker om saken. Skaffa dig en egen åsikt och låt dig inte luras av alla andras. Med facit i hand så vet du sedan vad som passar dig och din familj bäst och det är den linjen du skall gå på.

Lycka till med dina val av golv och vi på Golvportalen hoppas att du fått inspiration och lust att förnya, genom denna artikel.

 

Redaktionen tipsar

  Med våtrumsmatta i badrummet får du ett säkert och vattentätt skal. När vi tänker på badrum är det många av oss som fortfarande tänker...
En golvrenovering kan göra större skillnad än man kan ana Utan att överdriva kan man, i många fall, säga att en golvrenovering förändrar...
Golvtillverkarna är duktiga på att ta sitt ansvar gentemot miljön. Idag finns det gott om golvtillverkare på den svenska marknaden som...

Annonser

Utvalda varumärken

Modern design och ypperlig kvalitet - Från klassiska trämönster till vågade designgolv.
Nu hittar du snygga och tåliga laminatgolv hos Skånska Byggvaror.