Bambugolv

Ett nytt och fräscht alternativ som dessutom är miljövänligt. Bambugolven har definitivt kommit för att stanna.

Med jämna mellanrum poppar det upp nya material för heminredning och byggande. Det kan vara golvmaterial men även nya material för våtrum , bänkskivor och köksinredningar . Vem hade exempelvis hört talas om Corian® på 60-talet eller än mindre bladguld och skinndetaljer på köksluckorna?

En av de senaste uppstickarna ibland golvmaterialen är bambu. Det marknadsförs som mycket starkt och tåligt och dessutom snyggt. Ett av de starka argumenten för bambu är att de har en, förhållandevis, snabb återväxt. Inom 5 år har ett nytt bambuskott växt sig stort och är färdigt att avverka. Dessutom krävs ingen nyplantering utan växten får nya skott på den avverkade stammen utan att människan behöver gå in och påverka kretsloppet.

Bambugolv från Wekla

Bambun marknadsförs tillsammans med övriga trägolv trots att det inte ens är ett träslag. Bambun tillhör kategorin gräs och dessutom ett mycket snabbväxande sådant. En naturlig återväxt på mellan 3 – 5 år är ett miljöargument som man ofta hör, till förmån för bambun.

Bambubild från Wekla

De som säljer bambugolv vill också gärna framhålla att bambun odlas i kontrollerade odlingar som inte påverkar miljön för de djur som faktiskt lever av bambun. Pandans skogsområden är viktiga områden för deras tillväxt och fortlevande men genom att ha kontrollerade odlingsområden, lång bort ifrån Pandans områden, kommer man ifrån även den problematiken.

Precis som andra träslag så utvecklas bambun hela tiden. Det kommer nya strukturer, nya ytbehandlingar och enklare läggsystem. Den senaste tiden har man till och med sett att bambu används i badrumsgolv . Med en lackad yta skall detta, mycket starka träslag, ha en enorm motståndskraft mot fukt och väta och på så vis vara ett ypperligt alternativ som badrumsgolv.

Köksskåp i Bambu, från Holse & Wibroe 

Även i köksinredningar bli bambu ett allt mer efterfrågat material. Som här, i lådfroner, kommer den vackra strukturen och karaktären verkligen fram tydligt. Att den dessutom är ett bra miljöval också gör ju inte saken sämre.

 

Redaktionen tipsar

  Med våtrumsmatta i badrummet får du ett säkert och vattentätt skal. När vi tänker på badrum är det många av oss som fortfarande tänker...
  …ger glada fötter. För att inte tala om resten av kroppen och dess totala välbefinnande. Idag är det ett välkänt fenomen, att kroppen...
Med massiva trägolv i hemmet skapar du en naturlig känsla rakt igenom Att skapa stämning i hemmet med hjälp av naturen är ett gammalt och...

Annonser

Utvalda varumärken

Epoque är ett klassiskt golv i plank eller 2-stavs utförande. Planken har fasade kanter so
Hos oss kan du alltid räkna med ett av marknadens absolut lägsta priser.
Vår parkett har ett limfritt låssystem och som är mycket lätt att installera.
Produkter för ytbehandling, rengöring, underhåll och renovering av dina trägolv.