Behagliga hem med korkgolv

 

Korkgolven görs inte utav själva korkeken utan av barken

En korkek behöver växa under många år för att barken skall bli så tjock att man kan skörda den. När man sedan har skalat av barken börjar eken genast att producera ny. Detta är en ständigt återkommande process och under en korkeks livstid kan man skörda barken upp till 20 gånger. Livslängden på en korkek är mellan 100-300 år och under hela livstiden, när ny bark bildas, hjälper korkekarna till att ta hand om massor av koldioxid som finns i luften. De är alltså en av naturens stora, naturliga luftrenare. På så vis är korken ett naturligt och miljövänligt material som med sin goda isolerande förmåga och sin mjuka, sviktande kärna fungerar perfekt som golv.

Korkgolv med klassiskt utseende, från Golvabia

Det första man tänker på när man hör ordet korkgolv är det klassiska beigespräckliga utseendet där både hålrum och färgskiftningar i korken syns i golvet. Detta utseende finns kvar än idag och ibland kan det säkert finnas en charm med att låta saker få se ut som de alltid har gjort. I takt med att den estetiska efterfrågan har ökat om man vill ha olika utseenden men med bibehållen komfort har också korkgolvens utseende ändrats. Idag kan de se ut som både sten, keramik och trä på ytan men ha samma mjuka, sviktande, isolerande förmåga.

Korkgolv från Golvabia i sovrummet

I ett sovrum kan man exempelvis välja att ha ett utseende av vitpigmenterat trä för att få en naturlig och skön känsla i rummet. Korkgolvet känns varmt och behagligt mot fötterna och ger dig en mjuk skön känsla när du går. Samtidigt ger det tunna skiktet av PVC på ytan att golvet får en stryktålig yta och står emot slitage på ett mycket bra sätt.

Korkgolv från Golvabia i köket

Att montera korkgolv i köket känns väldigt lockande. Den sköna svikten i golvet bidrar till att skona rygg och ben när du arbetar vid köksbänkarna och spisen. Kan man dessutom få golvet i ett utseende som liknar stora, härliga stenplattor så kan man ju både kombinera det vackra utseendet av sten med den sköna känslan av ett mjukt och varmt golv.

Korklaminat från Golvabia

Här kommer ytterligare ett vackert exempel som visar att korkgolv kan vara fantastiska vackra. Det mörkbetsade dekorskiktet ger en exklusiv känsla som kan passa på flera olika platser i hemmet. Korkgolvet monteras precis som ett trägolv med hjälp av klickfogar. Det understa lagret i varje bräda består av kork för att ge golvet dess svikt och för att dämpa eventuella ljud från stommen. Ovanpå den kommer den tjockare stommen av träfibrer och det är också i den delen som klickfogarna finns. Ovanpå träfiber stommen kommer ytterligare ett lager med kork som gör golvet behagligt att gå på och dämpar ljud från slammer och steg. Ovanpå detta kommer dekorskiktet med sina många olika utseenden och överst ett lager PVC som skyddar golvet mot slitage.

För att titta på fler korkgolv kan du välja Linoleum-korkgolv i menyn här till vänster och där inne bläddra dig vidare till olika tillverkare.

Redaktionen tipsar

En golvrenovering kan göra större skillnad än man kan ana Utan att överdriva kan man, i många fall, säga att en golvrenovering förändrar...
  Ett riktigt välskött och vackert trägolv är för ögonen detsamma som ljuv musik är för öronen. En fröjd att beskåda och med en underbar,...
Med massiva trägolv i hemmet skapar du en naturlig känsla rakt igenom Att skapa stämning i hemmet med hjälp av naturen är ett gammalt och...

Annonser

Utvalda varumärken

Epoque är ett klassiskt golv i plank eller 2-stavs utförande. Planken har fasade kanter so
Hos oss kan du alltid räkna med ett av marknadens absolut lägsta priser.
Vår parkett har ett limfritt låssystem och som är mycket lätt att installera.
Produkter för ytbehandling, rengöring, underhåll och renovering av dina trägolv.