Vilket golv ska du välja för köket?

Är du sådan som bara lagar mat ibland och huvudsakligen nöjer sig med en mikrovågsugn? Då kan du välja vilket golv som helst för köket som passar in i lägenhetens stil. Men på senare tid har det skett en kulinarisk renässans och det har blivit roligt att laga mat hemma, och i dagens läge är det praktiskt taget en nödvändighet. Trenden med en hälsosam livsstil innebär att man förbereder sin egen mat, vilket är anledningen till att många börjar spendera mer och mer tid i köket. Målet är att göra matlagningen så enkel som möjligt och att skaffa utrustning på nästan professionell nivå.

Den här trenden gäller inte bara själva utrustningen, utan även hemmets utformning. Köket blir alltmer en central plats för aktivitet och inte bara en plats för matlagning. Det är först och främst ett socialt rum eller en integrerad del av det. Ett sådant kökskoncept kräver mer omsorg när det gäller valet av golv.

Önskvärda egenskaper hos köksgolvet:

● lätt att rengöra

● mekanisk och kemisk beständighet

● icke-absorberande

Golvtyper:

● keramiska plattor

● gjutet golv

● laminatgolv

● vinyl

● pvc

● trä

Keramiska plattor

Keramik är hårt, bräckligt och hygieniskt. Det är fortfarande ett av de mest använda golven i köket. Det är kemiskt stabilt, mekaniskt motståndskraftigt och lätt att rengöra. En traditionell och pålitlig lösning. Den enda lilla nackdelen är att det är svårt att rengöra fogarna. Därför rekommenderas inte vita fogmassor, utan snarare grå eller mörka. Det har också gjorts några försök med att använda silikon. Detta är inte det bästa alternativet eftersom att silikonet kommer att bli grovt med tiden.

Gjutna golv

Gjutna golv användes förr i de mer vardagliga rummen men nu ser vi dem även i lyxigare utrymmen. Gjutna golv har utmärkta användaregenskaper. De är det perfekta valet för dem som gillar minimalism och den industriella stilen. Det finns en stor fördel med att använda gjutna epoxigolv i köket på grund av sin höga kemiska och mekaniska beständighet, sitt enkla underhåll och avsaknaden av skarvar. Golvet kan också vara tonat med färg, med halkskydd och det finns även möjlighet att välja mellan matt eller blank yta. Det är dock viktigt att inte underskatta materialet eftersom att eventuella defekter är mycket svåra att ta bort.

Laminatgolv

 

Det är definitivt rekommenderat att byta ut billigare laminat i köket. Det är bara en fråga om tålamod när golvets försämrade utseende går från kategorin "normalt slitage" till kategorin "vi behöver ett nytt golv". Ett laminat av god kvalitet bör dock inte orsaka några problem i ett vanligt kök. Golvet är lätt att underhålla, men det har inte samma hållbarhet som keramiska plattor, gjutet golv eller vinyl.

 

Tips: Inredning med naturliga inslag ser mer trovärdig ut när den kombineras med enfärgade möbler.

Bild

Vinyl

Vinyl är ett mycket slitstarkt konstruerat golv som överträffar konventionella PVC-golv när det gäller prestanda och pris. Fördelen är att det finns många olika färger och mönster. Var inte rädd för att prova andra, mer moderna mönster än de klassiska träimitationerna. I köket kommer du att uppskatta det enkla underhållet och hållbarheten hos vinyl.

Bild

PVC

Ett relativt slitstarkt golv som är lätt att underhålla. Den extra fördelen är det lägre priset. Materialet i sig anses vara ofördelaktigt eftersom det är oorganiskt och dess hälsosäkerhet kan ifrågasättas. Golvets andra egenskaper kan dock fortfarande locka.

Bild

Trä

Trä i köket kan vara bra. Det beror dock mycket på användarens förväntningar.

I ett kök med lite aktivitet är det inget problem med att använda ett trägolv, särskilt om köket är en del av ett större vardagsrum där ett trägolv planeras.

I ett kök som används mer frekvent så är det dock något att överväga. Om man vill ha ett trägolv ska man välja hårda och hållbara träslag, och man måste också räkna med snabbare slitage och behov av tillfälliga renoveringar. Undvik helst ljusa trägolv där varje fläck syns.

Den som inte gillar tecken på normalt slitage kommer att trivas bättre med mer mekaniskt hållbara golvbeläggningar som är lättare att underhålla, t.ex. keramiska plattor. Detta kan lösas på ett enkelt och smakfullt sätt genom att byta golvet i den så kallade köksön, som är en del av ett större gemensamt område. Förutom att använda en annan golvbeläggning kan den visuella åtskillnaden mellan olika funktioner i rummet också betonas genom ett sänkt tak, belysning (helst spotlights i köket) och liknande.

Bild

 

Redaktionen tipsar

Här får du svar på alla dina funderingar kring golvvärme Vattenburen eller elektrisk golvvärme?Med dagens rådande osäkerhet kring framtida...
  När vi njuter av vårt nylagda golv, som allra mest, är tanken på hur vi skall ta hand om och bevara det, som allra minst.När vi väl har...
Ett golv är inte alltid vad det ser ut som Skenet bedrar, skulle man kunna säga. Men då det inte alls handlar om något negativt så väljer...

Annonser