Rätt golv på rätt plats

Ett golv är inte alltid vad det ser ut som

Skenet bedrar, skulle man kunna säga. Men då det inte alls handlar om något negativt så väljer vi att säga att ett golv idag inte alls behöver vara tillverkat av vad det ser ut som. En plastmatta, eller ett vinylgolv som tillverkarna hellre kallar det, kan se ut som både trä, sten och klinkerplattor idag. Anledningen till att golven fått så olika utseende i förhållande till vad de är tillverkade av är förstås valfrihet. Vi vill kunna ha ett stengolv var som helst i huset, även där det egentligen hade varit mer praktiskt att ha en plastmatta. Med de nya designade plastgolven har vi fått just denna frihet och utseendet är inte längre det som begränsar oss.

Anledningen till att vi ibland inte vill ha ett massivt trägolv kan vara att golvet skall ligga på en plats där det är ett enormt stort slitage. Kanske i en hall där risken att det dras in sten, slask och smuts är överhängande och riskerna med massiva trägolv blir helt enkelt för stora. Idag har vi fått valmöjligheter att istället välja ett annat material och ändå få det att se ut som trä. Här syns ett vinylgolv med en undersida av kork för att få ytterligare en dimension av golven och dess funktioner. Ett korkgolv ger en fantastisk svikt och skall man lägga golvet på en plats där man kommer att stå mycket så är det ett alternativ som är mycket snällt för kroppen. Köket är en sådan plats där ett sviktande korkgolv kan göra stor skillnad i rygg och ben för dem som ofta står vid köksbänkarna och arbetar.

En annan orsak till att man väljer ett visst material kan vara för att det har en tålighet och yta som gör sig extra bra i fuktiga, för att inte säga våta, utrymmen. Ett sådant, nästan självklart, val är klinker och klinkergolv. Klinkers är en platta som är gjord av sten och härdad för att ligga på golvet. Det är hårt och stumt men just i badrum, tvättstugor och grovkök gör det sig väldigt bra. Enkelt att hålla rent och när klinkergolvet är lagt på rätt sätt är det helt fukttätt och står emot nästan allting. Klinkers finns idag också i en mängd olika utföranden. Inte bara olika mönster utan också olika ytor. Det senaste inom klinkers är de klinkersplattor som ser ut som sten. Grova träplank med härlig ådring och liv i mönstret – fast tillverkat i sten.  Ett annat läckert material är klinkertegel. Tegelstenar som är tillverkade för att ligga på golvet och passar lika bra ute som inne. Däremot inte alls samma okänslighet som vår klassiska klinker men däremot ett enormt effektfullt golv till ett väl utvalt golv i villan. Kanske i en gillestuga eller kring en öppen spis och utomhus är klinkertegel ett perfekt val till en läcker uteplats.

Ibland är det ändå alldeles perfekt och jättepassande med ett massivt trägolv. I ett rum där man vill ha in mycket varm naturlig känsla finns det inget bättre än ett massivt trägolv då det är precis den känslan som massiva trägolv skapar. Väljer du dessutom ett med en rejäl ådring och mycket liv i trät så kommer upplevelsen i rummet att bli häpnadsväckande.

Ett underskattat golv bland alla valmöjligheter är textilgolven. Oavsett om man lägger in en heltäckningsmatta eller om man väljer lösa, stora mattor så är det tyvärr fortfarande något som man förstår att många aktar sig för. Om det sedan beror på att man är rädd för den rengöring som krävs för att hålla textilgolvet riktigt fräscht eller om man bara har fallit in i den avskalade stilen och har plockat bort både mattor och gardiner där hemma förtäljer inte historien. Ett är i alla fall säkert och det är att det blir fantastiskt ombonat och behagligt med textilgolv.

Ett annat spännande material som blir alltmer populärt är Bambugolven. Bambu är ett material som är till 100 % återvinningsbart och dessutom fantastiskt slitstarkt. Att Bambugolv dessutom är väldigt snygga gör saken ännu bättre. Bambu är ett snabbväxande material vilket innebär en snabb återväxt och inga kala skövlade områden där bambun har växt. Att ett bambugolv dessutom är snällt för miljön visar återvinningsbarheten på. För den miljömedvetne som ändå vill ha ett exklusivt, vackert och tåligt golv är massiva bambugolv ett toppen alternativ.

Här på Golvportalen behöver man inte välja vilket golv man vill titta på. Här finns massor av alternativ i alla dess former och det är bara att välja och vraka. I vårt bildgalleri kan du titta på alla olika typer av golv, se på bilder från olika leverantörer och dessutom fördjupa dig på tillverkarnas egna hemsidor till de produkter du gillar allra bäst. Ett smörgåsbord av olika golv, helt enkelt.

 

Redaktionen tipsar

Ett golv är inte alltid vad det ser ut som Skenet bedrar, skulle man kunna säga. Men då det inte alls handlar om något negativt så väljer...
        En av våra känsligaste platser, att lägga golv på, är i våra badrum. Det är en ”högriskzon” där vattentätt och fuktfritt är...
  Korkgolven görs inte utav själva korkeken utan av barken En korkek behöver växa under många år för att barken skall bli så tjock att man...

Annonser